Prednosti ogrevanja na lesno biomaso (peleti, sekanci, drva)

Kakšna je prednost kurjenja na pelete?

Prednosti kurjenja na pelete napram drugim ogrevalnim sistemom je ogromno. Če za začetek vzamemo primerjavo z ogrevalnim sistemom na fosilna goriva je prednost predvsem v ceni goriva, ki je na letni ravni v razmerju 1:3. Če pa vzamemo za primerjavo popularne toplotne črpalke pa se prednost peletov izkaže predvsem pri začetni investiciji in pri zelo nizkih zunanjih temperaturah ter pri visokotemperaturnem in klasičnem ogrevanju na radiatorje, kjer se učinkovitost toplotnih črpalk močno zniža. Prednosti peletov so tudi v primerjavi s kotli na polena (drva) in sicer v prostoru skladiščenja goriva, ki ga pri peletih skorajda ne potrebujemo, ter predvsem v lagodju bivanja, saj nas pri peletih naš dom v zimskih dneh pričaka zmeraj topel.

 

Kakšna je energijska vrednost peletov, kateri les se uporablja za pelete?

Peleti imajo različno energijsko vrednost. V povprečju je njihova energijska vrednost od 16 do 20 MJ/kg. Oziroma povedano drugače od 4,7 do 5,5 MWh/tono. Zakaj nastane razlika? Predvsem je v prvi fazi pomembno s katere vrste lesa so peleti narejeni. Peleti iz lesa iglavcev imajo višjo kurilno oziroma energijsko vrednost na kilogram v primerjavi s peleti iz listavcev. Razlog je v tem, da so iglavci veliko bolj mehki in posledično tudi bolj stisljivi.

 

Zakaj ni na trgu peletov iz 100% lesa listavcev?

Razlog je v kemijski zgradbi lesa. Ampak če povemo kar enostavno: sami listavci se zaradi svoje kemijske zgradbe ne bi sprijeli brez primesi. Zato jim dodajajo delež iglavcev ali drug vezni material. Predvsem pa je pomembno pri ogrevanju peletov, da nam serviser pravilno nastavi gorilnik.

 

Kako hitro se nam lahko strošek prehoda na pelete finančno povrne?

Kako hitro se nam strošek prehoda na pelete povrne je zelo težko napovedati, zaradi spreminjanja cen nafte in izbire peči na pelete.

Če hiša porabi trenutno nekje 3000 litrov kurilnega olja na leto, znaša strošek nafte 2.180,00 EUR (stanje po ceni z dne 18. 8. 2016). Enaka hiša bi s prehodom na ogrevanje s peleti porabila približno 4 tone peletov (približno 860,00 EUR). Vsako leto bi tako prihranili 1.290,00 EUR (ob predpostavki, da se cena nafte ne zviša).

 

Katera drva so primerna za kamine in peči?

Za kameni in peči uporabimo ponavadi predvsem drva listavcev oziroma trde lesove. Te uporabljamo predvsem zaradi njihove velike kalorične vrednosti. Najbolj se uporabljajo bukova drva, saj so zaradi svoje sorazmerno tanke skorje dokaj čista drva. Kalorična vrednost je višja še pri gabru in robiniji (akaciji), je pa res, da se ti dve drevesni vrsti težje cepita in tudi skorja je debelejša in s tem posledično nastane več pepela. Za pripravo ognja ponavadi izberemo drva iz lesov iglavcev, ki zaradi svoje gostote hitreje zagorijo ter nam tako hitreje dvignejo temperaturo v kotlu, hkrati pa zaradi svoje nižje gostote hitreje pogorijo.

 

 

Kako suha morajo biti drva za kamine, kako jih pripraviti, koliko prej nabaviti, kje skladiščiti?

Velja pravilo, da tem bolj kot so drva suha, boljša so. Vlaga v lesu namreč zmanjšuje kalorično vrednost lesa. Stara modrost nam govori, da je potrebno to zimo podret drevo, za dobra drva naslednje leto. Vendar morajo biti drva tudi primerno skladiščena skozi vse leto. Drva skladiščimo zunaj na trdi podlagi in na prepihu. Ni niti nujno, da so pokrita, saj poletni dež ne predstavlja težave za sušenje lesa. Je pa priporočljivo, da niso v stiku z blatnimi tlemi saj se takrat pojavi plesen in trehnoba. Pred začetkom zime je drva potrebno spraviti na suho. Drva je zato najbolje nabaviti že spomladi ali skozi poletje. To lahko storite tudi na Ptuju pri podjetju L.K.F. d.o.o. ali po domače na “ptujski žagi”.

 

Dominik Kukovec, dipl. inž. les.